Kongstanken er kredsløbet (fra regnskoven til havet til blåhvalen til lyskrebsen)
Der blev sidste år handlet på internettet i udlandet (Europa og resten af verden) for et 2-cifret milliardbeløb (+65 milliarder). Mange danskere tænker ikke, at det skader at handle på nettet i udlandet – men det gør det. Det skader det danske samfund:
- Staten rammes i form af tab af moms og afgifter - alene moms og afgifter på denne handel udgør +10 milliarder – og dermed kan staten tilbyde mindre velfærd end den alt-andet-lige ellers ville kunne. De +10 milliarder svarer til 130 mio. årligt fordelt pr gennemsnitskommune alene i tabt moms.
- det danske erhvervsliv rammes voldsomt… Handlen på nettet i udlandet er omsætning tabt lokalt … det svarer til +500 mio. årligt tabt i en danske gennemsnitskommune… tabte arbejdspladser, handelsbyer der lukker etc.
- Den enkelte borger taber… godt nok er der alt-andet-lige et større udvalg worldwide på nettet som den enkelte borger isoleret vinder på… men følgerne igennem kredsløbet rammer borgeren… stat-kommune-erhvervsliv-borger… og dermed drosler byen ned og tilbuddene til børn, unge, ældre bliver mindre, færre eller lukker helt. Flere og flere er begyndt at blive klar over dette og begynder derfor at efterspørge et lokalt alternativt og også støtte op om dette alternativ.
- Hvor er bæredygtigheden? -hvem kontrollerer om virksomheder på nettet har forfalden gæld til det offentlige, gør brug af børnearbejde, forurener, lever efter et etisk og moralsk kodeks ift. deres medarbejdere etc?
Eksempel: Hvem kender nogen der handlede legetøj til deres børn oppe på torvet i byen til jul? Ikke mange – og dette er kilen til hele miseren. Forbrugerne skal gøres mere bevidste om, at deres individuelle købsbeslutninger rammer bredt, selvom der i princippet kun er tale om en enkelt julegave – summen af alle julegaverne etc. er det som rammer.
Skaderne er ikke opstået alene med coronakrisen – skaderne har været undervejs i lang tid – med corornaen er effekten i byen dog med ét, blevet tydelig for alle i byen, som ikke kunne ’se’ problemet tidligere. Byerne, herunder Fredericia Kommune, har kæmpet med færre og færre mennesker i bymidten, butiksdød etc.. Tiltag som gratis parkering og andet har længe været diskuteret. Skal vi udstede gavekort? Mange rigtigt gode initiativer – men de batter desværre ikke i den store sammenhæng. Internettet er kommet for at blive, det samme er handlen på nettet. Hvordan kan vi ud af denne adfærd skabe en gevinst for Fredericia, kommunen, erhvervslivet og borgeren? Derfor er initiativet med markedspladsen blevet meget vel modtaget af erhvervslivet i Fredericia, i skikkelse af Business Fredericia (https://businessfredericia.dk/)
Hvad er ideen med den lokale platform i Fredericia? (https://fredericia.whale24.dk/whale24)
Whale24 er en onestop shop der prioriterer den lokale handel og bidrager til den grønne omstilling og mere bæredygtighed. Da kampen om kunderne på nettet er hård og vi danskeres handel på udenlandske web-sites vokser år efter år, har vi udviklet en digital markedsplads, hvor vi samler det lokale erhvervs - og byliv. Tanken er, at en fælles platform med mange butikker og øvrige erhverv fylder mere på nettet end de enkelte butikkers og øvrige erhvervs egne web-shops gør. Den enkelte butiks ’reach’ på nettet bliver den samlede platforms reach – udover at de handlende samles på ét site, så tilbydes de enkelte handlende også deres egen shopinshop – dermed kan de på egen hånd markedsføre deres ’egen’ butik – det er gjort nemt for dem, at få en online tilstedeværelse – de skal ikke bekymre sig om teknik, kataloger, hosting etc – vi varetager det for dem – de skal blot kunne modtage en ordre (eksempel på en shopinshop: https://fredericia.whale24.dk/fredericia-brewpub) – og butikkerne får dermed en synlighed igennem fællesskabet, som de aldrig ville kunne opnå på egen hånd. Alt track’es og er elektronisk, at alt er momsbelagt, det er ikke muligt at køre noget udenom – men vi synes vigtigheden af dette for vores samfund er meget stort – og vi vil gøre alt for at støtte det erhvervsliv der også vil det bedste for samfundet. Vi bestræber os på, kun at være noget for de seriøse/ordentlige handlende. For kunderne er det ganske enkelt nemmere og hurtigere, at finde de lokale butikker og øvrige erhverv på Whale24 end hvis kunderne søger bredt og ukonkret på nettet.
Platformen virker ved, at butikkerne og øvrige erhverv udfylder et vare – og/eller et servicekatalog der bliver gjort tilgængelig på markedspladsen, hvor kunderne så kan støtte det lokale by - og handelsliv ved at handle på den.
Hvordan er det gået – hvilken respons har vi fået fra kunder, butikker og kommunen?
Vi gik online i weekenden samtidigt med, at lanceringen af Fredericias Whale24.dk blev igangsat (https://fredericia.whale24.dk/whale24). Det er vores oplevelse, jo mere markedsføring jo større interesse og vi får allerede nu flere og flere henvendelser fra butikker og andre erhverv der gerne vil være med og vi har plads til alle. Forbrugermarkedsføring er først lige begyndt og vi ved, at den slags kan tage tid før det slår helt igennem, men bl.a. på Facebook og Instagram oplever vi en meget stor interesse fra forbrugerne.
Responsen fra kommunen har været overvældende (https://fredericiaavisen.dk/erklaering-fra-byraadet-vedr-hjaelpepakke/)
” .• Vi investerer straks i en lokal internetplatform, hvor fredericianere kan handle varer og få leveret fra Fredericia shoppings medlemmer. Platformen finansieres fra det kommende Byforum.”
” • Vi beder hele vores organisation om at fremrykke fremtidige indkøb og gøre dem lokale i det omfang, det på nogen måde er muligt.”
Ovenstående er med til at få kredsløbet til at fungere – kommunens erhvervspakketiltag og engagement er hjælp til selvhjælp.