Hvordan kan vi hjælpe?

03. maj 2020, Fredericia Dagblad: Borgmesteren sidder for bordenden ved corona-investeringer >>

Borgmesteren sidder for bordenden ved corona-investeringer

Borgmesteren_sidder_for_bordenden_ved_corona-investeringer.jpg

Borgmester Jacob Bjerregaard (S) sidder for bordenden, der i denne tid træffes beslutninger om fremrykning af anlægsinvesteringer for 251 millioner kroner. Byrådets beslutning får ros fra blandt andet entreprenør CJ A/S, som er i gang med virksomhedens største opgave til dato med at rejse boliger i flere etager i Kanalbyen. Foto: Mette Mørk

Først ønskede byrådet at låne 165 millioner kroner til ekstraordinære anlægsinvesteringer. I denne uge blev beløbet hævet med 86 millioner kroner. Der bliver i de kommende uger truffet politisk beslutning om, hvordan de mange ekstra anlægsmillioner skal anvendes. Borgmesteren sidder med ved bordet, når de enkelte udvalg drøfter oplægget fra embedsmændene om, hvordan pengene gør mest gavn.

Fredericia: I et godt år bruger Fredericia Kommune 200 millioner kroner på anlægsudgifter. I år skal 251 millioner kroner omsættes til omlagte fortove, asfalt på cykelstier, energioptimering på skoler og andre kommunale bygninger, nye tiltag i landsbyerne og meget andet - på blot syv måneder.

Udvalg efter udvalg har i denne og næste uge fået til opgave at se på, hvor de mange penge skal bruges. Fredag blev præsenteret millioninvesteringer i idrætshaller og foreningsliv. Oplandets byer har fået en million ekstra at gøre godt med. Bymidten får et kæmpe boost med nye investeringer. I næste uge vedtager og præsenterer politikerne yderligere julegaver til borgerne i maj.

Fredericia Dagblad har udfordret borgmesteren på en række spørgsmål om det ekstraordinære tiltag.

1. Historisk lav rente

Borgmesteren_sidder_for_bordenden_ved_corona-investeringer_2.jpg

Det er i krisestunder, at man skal have mod og vise handlekraft for at komme bedst mulig igennem krisen, lyder det fra borgmester Jacob Bjerregaard (S), som roser sit byråd for handlekraft og medarbejdere for at arbejde hurtigt under et stort pres. Foto: Mette Mørk

Hvorfor er det en god ide at låne yderligere millioner nu?

Renten er historisk lav, så vi kan optage meget fordelagtige lån nu. Samtidig har vi stort set afbetalt en række større lån, så vores samlede afdragsprofil vil være status quo. Hele verdensøkonomien er i frit fald, derfor er det vigtigt, at vi forsøger at holde gang i hjulene og hånden under beskæftigelsen i den kommende tid. Samtidig har vi i Fredericia bøvlet med anlægsloftet de senere år, hvor vi har skubbet og udsat projekter, som vi nu får muligheden for at realisere.

Vi er også optagede af at rette op på vores vedligeholdelsesefterslæb og skabe gode rammer til kommunens borgere og medarbejdere. Endelig er der en markant grøn profil i vores investeringer, så vi sikrer grønne løsninger, der kan spare på kommunens drift samt forbedre vores CO2-aftryk.

2. Opsparing overvejet

Professor Per Nikolaj Bukh siger, at det er klogt, men at man måske kunne have overvejet at bruge opsparede midler. Har det været overvejet?

Ja, det har vi overvejet. Vi bruger i forvejen en stor del af vores opsparede midler på investeringer i 2020, og ligeledes vil vi gerne sikre et solidt råderum til yderligere investeringer i 2021 og 2022 ved de kommende budgetforhandlinger. Det kræver, at vi har midler til rådighed, og her kommer vores opsparing i spil.

3. Unik chance

Hvor stor betydning har coronakrisen i forhold til chancen for rent faktisk at få udført opgaver, der ikke har været mulige på grund af anlægsloftet?

Vi har en unik chance for at få løst en række af de opgaver, som vi ikke har haft mulighed for før. Det er i krisestunder, at man skal have mod og vise handlekraft for at komme bedst mulig igennem krisen, alt imens vi investerer massivt i vores skønne kommune. Jeg ser sådan på det, at vi nu tilfører Fredericia endnu mere værdi til gavn for kommunens borgere.

4. Flere arbejdspladser

Der skal afdrages syv-ti mio. kroner årligt de kommende 25 år. De penge skal tages af driften. Det svarer til 20 skolelærere. Kunne det ikke have været bedre at bruge pengene på det?

Nej, pengene bliver ikke taget fra driften og velfærdsrammerne. Så der vil ikke blive hverken færre lærere eller andre medarbejdere som følge af denne beslutning. Afdragene er af finansiel karakter og vil blive afdraget fra kommunens kassebeholdning. Tværtimod vil investeringen betyde, at vi sparer penge på energiregningen og dermed driften. Vi vil ligeledes sikre flere arbejdspladser og dermed færre ledige, hvilket er positivt for kommunekassen.

5. Tidsfristen overholdes

Er det overhovedet muligt for jer at få sat konkrete projekter i gang og brugt pengene indenfor tidsfristen?

Ja. Vi har arbejdet intenst i byråd og forvaltning for at fremrykke netop de projekter, hvor det er realistisk, at vi kommer i mål i 2020. Vi har ganske få projekter, hvor vi først bliver færdige i starten af 2021, og der har vi så har afsat de respektive beløb i næste års budget. Det har kunnet lade sig gøre, fordi vi har en ekstremt dygtig forvaltning, der kan levere på et ekstraordinært højt niveau under stort tidspres. Samtidig har Fredericia et visionært byråd, der har modet til at handle konsekvent.

6. Lokalt fokus

Kan du garantere, om alle opgaver bliver lavet af håndværkere i Fredericia – altså risikerer vi ikke, pengene tilfalder andre uden for kommunen – måske endda udenlandske håndværkere?

Fredericianske virksomheder og håndværkere udfører i forvejen en rigtig stor del af kommunens opgaver. Sådan vil det også være med de nye opgaver. Men der er naturligvis udbudsregler, der skal overholdes, så vi sikrer billige priser og god kvalitet. Nogle gange vil det være virksomheder fra eksempelvis vores nabokommuner, der vinder en opgave, ligesom der vil være fredericianske virksomheder, der vinder opgaver i en lang række andre kommuner, der jo også sætter opgaver i gang nu. Vi har i vores udbudspolitik sikret, at kommunens opgaver kun udbydes til virksomheder med danske løn- og arbejdsforhold.

7. Det går stærkt

Midtbyen får et løft med mange investeringer. I har skubbet handelsplatformen Whale24 i gang og fået tilskud til uddeling af vouchers. Platformen er ikke rigtigt kommet i gang, og der ligger ikke en plan for, hvordan gavekort skal fordeles. Går det ind imellem for stærkt?

Det er gået enormt stærkt de seneste uger, og det bliver ikke til mange timers søvn. Lige nu asfalterer vi, mens vi kører. Men det er også nu, der skal handles. Jeg er stolt over, at vi ved siden af en historisk stor anlægsinvestering er lykkedes med både at afholde Drive in Bio her i weekenden, servere påskefrokost fra en række restauranter til vores ældre og udsatte, og meget andet. Jeg er også glad for, at et par af kommunens største virksomheder har valgt at støtte op om vores gavekort-idé. Business Fredericia har fået opgaven, og de arbejder med at udarbejde den bedst mulige løsning, der ser dagens lys ganske snart.

I forhold til Whale24 – hvor stort beløb har kommunen skudt i det projekt og har det været pengene værd?

Det er for tidligt at svare på. Vi har fra krisens start oplevet en stor idérigdom og mange, der byder sig til. Det giver gode løsninger, men også ting, som kræver tid at løbe i gang. Vi blev kontaktet i starten af krisen og præsenteret for dette koncept, som vi støttede med 80.000 kr. Business Fredericia og Fredericia Shopping er i færd med at evaluere platformens tilstand og gevinsterne for detailhandlen.

8. Tillid til Folketinget

Du sidder også i KL’s bestyrelse og er dermed tæt på regeringen. Hvad vil du anbefale, at regeringen åbner op for nu?

Den afgørende faktor her er det samlede smittetryk og sundhedsvæsenets kapacitet. Jeg her fuld tillid til, at Folketingets partier i fællesskab træffer de bedst mulige åbningsbeslutninger.

9. Respekt og anerkendelse

Efter seks uger med coronakrise, hvordan synes du så medarbejdere og byen har håndteret det?

Helt fantastisk. Jeg er så imponeret over den måde både, borgerne og medarbejderne har tacklet situationen. De har min allerstørste respekt og anerkendelse. Jeg glæder mig til at møde fredericianerne igen face to face.

10. Kriseregning følger

Tør du komme med et bud på, hvor høj den kommunale regning bliver for alle de tiltag, der har været nødvendige?

Det er for tidligt at sige. Vi kender slet ikke de fulde konsekvenser af kriseregningen endnu. Men vi følger det tæt og har politisk vedtagne principper, som vi styrer efter for også at sikre gennemskuelighed på de ekstra kriseomkostninger.

11. Gradvist normalt

Hvornår tror du Fredericia er tilbage i normal gænge igen?

Det kommer til at ske gradvist, men vi skal desværre væbne os med en stor grad af tålmodighed, før vi er tilbage i det Fredericia, som vi alle længes imod.

12. Bytur og sport

Vi har spurgt læserne, hvad det første de vil gøre, når krisen er ovre. Der var mange bud. Hvad vil du?

Jeg savner helt vildt at komme på stadion for at se fodbold eller i hallen for at se håndbold. Jeg savner også at spise på en af vores skønne restauranter efterfulgt af en tur i biografen eller en god koncert i Tøjhuset. Så det vil jeg kaste mig over, når det igen bliver muligt.

Kilde: https://frdb.dk/artikel/borgmesteren-sidder-for-bordenden-ved-corona-investeringer