Hvordan kan vi hjælpe?

12. april 2020, Dagbladet Holstebro Struer: Skal vi bygge vindmøller eller læhegn, når coronastormen raser? >>

Skal vi bygge vindmøller eller læhegn, når coronastormen raser?

dagbladet_holstebro_struer.jpeg

Niels Ralund, direktør, FDIH. Pr-foto
12 apr. 2020 kl. 14:52
Niels Ralund, direktør, Foreningen for Dansk Internethandel FDIH

Corona-virussen og restriktionerne mod den har været og er hård kost for Danmark. Hjemsendte danskere, fyringer, lukkede skoler, tvangslukkede butikker og centre bidrager alt sammen til en krisestemning, så vi holder på pengene, bortset fra de få, der i begyndelsen hamstrede lidt dåsemad og gær. Det har ramt detailhandlen hårdt. Det gælder også netbutikkerne, som i høj grad er en del af dansk detailhandel. Netbutikkerne fik dog en hjælpende hånd, da Mette Frederiksen opfordrede os danskere til at blive hjemme og bruge netbutikkerne, når vi skal handle. Danskerne lyttede nemlig også her til statsministeren, og flere netbutikker har siden oplevet et stigende salg. Især virksomheder, der sælger dagligvarer, puslespil, højskolesangbøger, elektronik til hjemmekontor og gør det selv-materialer har haft rygende travlt. De melder også om, at mange kunder er helt nye i e-handelsverdenen. Faktisk går det så godt i flere netbutikker, at de nu ansætter nye medarbejdere for at kunne følge med. Det er fantastisk for dem, der får et arbejde, men det er også yderst tiltrængt for den fælleskasse, som i øjeblikket bliver drænet. Det skal vi alle glæde os over. Det gør jeg, og jeg glæder mig også over, at en stor del af købene sker i danske netbutikker. Ikke fordi jeg er vild med grænsebomme, men fordi jeg ved, hvor meget hver enkelt ordre betyder i virksomhederne lige nu. Samtidig håber jeg, at flere forbrugere har fået øjnene op for, hvor mange dygtige netbutikker vi har herhjemme, så tendensen varer ved efter krisen. Vi får brug for så mange sunde danske virksomheder som muligt på den anden side. Jeg glæder mig dog i høj grad også over noget andet. Det er nemlig ikke kun forbrugerne, der fulgte statsministerens opfordring. Flere fysiske butikker og handelsstandsforeninger rækker nu også ud efter e-handlen som en mulig redningskrans i den nuværende svære situation. Resultater er, at flere digitale platforme for lokale butikker skyder op rundt om i Danmark.

Platformene gør gågaden digital, så forbrugerne hurtigt kan finde og handle hos de lokale butikker, som ellers ville være lukkede og i mange tilfælde konkurstruede. En af de nyfødte online-markedspladser er kommet til verden i Fredericia, hvor FDIH-medlemmet Whale 24 har været fødselshjælper. Platformen Fredericia.whale24.dk har været længe undervejs, men processen blev fremskyndet af coronakrisen. Fredericia er langtfra den eneste by, der går e-handelsvejen, Aabenraa og flere andre er langt fremme, og det glæder mig. Vi har i FDIH længe opfordret fysiske butikker og handelsstandsforeninger til at se nettet som en medspiller frem for en ”butiksdræber”, som e-handlen desværre ofte er blevet beskrevet. Den nuværende krise har tilsyneladende overbevist dem. Jeg tænker på et gammelt mundheld, når jeg ser de seneste ugers initiativer: ”Når det stormer, så kan man gøre to ting: bygge læhegn og håbe, det går over, eller bygge vindmøller”. Det her ligner en vindmølle, og det er den eneste rigtige løsning i mine øjne. Jeg håber meget, at vindmølle-tankegangen fortsætter, når coronastormen løjer af - vi har jo i Danmark en ganske stolt tradition for at bygge vindmøller.

"Flere fysiske butikker og handelsstandsforeninger rækker ud efter e-handlen som en mulig redningskrans i den nuværende svære situation."

dagbladet_holstebro_struer2.jpeg

Danmark er et vindmølleland, og det handler netop om at se muligheder, når andre ser begrænsninger. Strøgbutikker har således i anledning af coronakrisen kastet sig over nethandel, skriver Niels Ralund. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kilde: https://dagbladet-holstebro-struer.dk/artikel/skal-vi-bygge-vindm%C3%B8ller-eller-l%C3%A6hegn-n%C3%A5r-coronastormen-raser