Ta' den bedste læring med fra Coronakrisen
Skab forspring med forandringerne
Hjemmekontor og hjemmeskoling. Videomøder på Microsoft Teams, Skype, Zoom og Google Hangouts. Nye indkøbsvaner og adfærdsmønstre. Mere skærmtid og mindre fysisk kontakt. Sammen hver for sig, på helt nye måder.
Den eksponentielle vækst af COVID19 har på få måneder skabt en global pandemi med gigantiske sociale, mentale, fysiske og økonomiske omvæltninger, der vil påvirke verden i flere årtier.
Men krise og lockdown har også givet anledning til nye forretningsmodeller og nye, innovative måder at arbejde på, som vi med fordel kan pakke med i arbejdstasken, når nu verden og virksomhederne så småt begynder at åbne op igen.
Farvel til business as usual. Goddag til nye måder at arbejde på
På godt og ondt har Coronakrisen vendt op og ned på verden, som vi kender den. Disrupted vores arbejdsliv og dagligdag. Og tvunget os til som virksomheder og medarbejdere at finde nye måder at drive forretning og arbejde på.
Nød lærer nøgen kvinde at spinde, lyder et gammelt ordsprog. Og sjældent har det været mere sandt end i disse måneder. For selvom den verdensomspændende pandemi har været en katastrofe med vidtrækkende konsekvenser målt på antal dødsfald, arbejdsløse, tvangslukkede butikker og kriseramte virksomheder, så er der også kommet positive ting ud af COVID19’s hærgen.
Krisen har nemlig tvunget os til at tænke nyt. Til at ændre på indgroede vaner og sætte spørgsmålstegn ved ”business as usual”. For når plejer pludselig afgår ved døden over night, er der nemlig ikke andet at gøre end at finde nye løsninger.
Vindmøller og videomøder får virksomheder gennem krisen
Når det stormer, kan man som bekendt gøre to ting: bygge læhegn og håbe, det går over, eller bygge vindmøller. Og vindmøller må man sige, at danske virksomheder har bygget i stor stil. Mens regeringen har lanceret hjælpepakker for milliarder, har en lang række danske virksomheder taget sagen i egen hånd og tænkt innovativt for at overleve krisen. Og det har spiret frem med nye arbejdsgange, samarbejds- og forretningsmodeller.
Som når Plantorama på rekordtid lancerer hjemmelevering, fordi kunderne ikke længere kan komme til dem. Et projekt der oprindelig var planlagt til 2021.
Som når ACO Funki, der producerer staldsystemer, opstarter en kinesisk grisestald fra kontoret i Herning
Og som når det københavnske taxaselskab Viggo tilbyder levering af pizza i en Jaguar eller Tesla.
Eller som når Fredericia kommune og handelsstandsforening åbner den digitale handelsplads fredericia.whale24.dk for at sikre, at fredericianerne kan handle lokalt på nettet.
Coronakrisen har også sat ekstra fart på teknologien på arbejdsmarkedet. Aldrig før har vi holdt så mange videomøder, deltaget i så mange webinarer eller håndteret så meget samarbejde og koordinering over Slack, Google Hangouts eller lignende digitale kommunikationsværktøjer.
Forhåbentlig forsvinder virussen snart, men disse værktøjer forbliver nyttige også, når vi alle vender tilbage til kontoret. For med teknologien kan virksomheder både spare rejsetid, øge effektiviteten og være mere klimavenlige. Måske skal hjemmearbejdspladsen også opretholdes i en eller anden form, når den normale hverdag vender tilbage? Nu hvor vi har oplevet, hvor effektivt og tidsbesparende det rent faktisk kan være at ”arbejde remote”.
Hvad en (Corona)krise kan lære os om innovation
Nogle gange er et benspænd det, der skal til, før man begynder at tænke og handle anderledes. Og de virksomheder som har formået at være handlekraftige midt i stormen, hurtigt omstille sig og se nye forretningsmuligheder, er også de virksomheder, der kommer stærkest ud af krisen.
Det har selvsagt ikke været alle brancher forundt, det siger sig selv. For flere brancher har COVID19 været en trussel for selve deres eksistensgrundlag. Men der er alligevel en vigtig læring gemt i krisehåndteringen som er relevant for alle brancher: Den rekordhurtige omstilling som COVID19 har presset virksomhederne ud i, har nemlig lært dem en vigtig lektie om, hvor hurtigt og agilt de faktisk kan agere, når det gælder.
Det med at vende tingene på hovedet og spørge, hvad kan vi så, er i virkeligheden et grundlæggende greb i innovation. Og de virksomheder som lykkes med at tage den læring og erfaring med videre og udnytte den til at udvikle deres forretningsmodel på den lange bane, kan få en stor fordel post-Coronakrise.
Corona har tvunget os til at træde nye stier. Nu skal de trampes til
Men hvordan undgår vi at falde tilbage i de gamle indgroede vaner, når verden om lidt åbner op igen?
En ting er at erkende, at nye måder at arbejde og drive forretning på giver mening og forretningsmæssig værdi. Noget helt andet er er holde fast i dem, når den kendte hverdag melder sig på ny. Hvis de nye arbejdsgange skal batte noget og have en reel indflydelse i praksis, kræver det en bevidst indsats og adfærdsændring. Og det kræver daglig træning, hvis man skal tro moderne hjerneforskning.
Når vores hjerne lærer noget nyt, så sker det ved, at den skaber nye forbindelser mellem nervecellerne. Det svarer til, at der er en græsmark i hjernen, og at man går fra et sted til et andet ved at trampe en sti. Når noget bliver en vane, sker det, fordi stien bliver trampet ned og bliver mere fremkommelig. En ny adfærd kan altså blive til en vane, hvis bare man udfører den ofte nok. Eller tramper stien godt nok til.
Nøgleordet er altså gentagelse. Det kræver et bevidst stykke arbejde fra både ledelse og medarbejdere at fastholde og videreudvikle de nye forretningsgange, samarbejdsmodeller og innovative måder at arbejde på, som har vist sig værdifulde under krisen.
Så er du og din virksomhed klar til at trampe de nye stier til? Et skridt ad gangen?
Kilde: https://nyetider.nu/blog/tag-den-bedste-laering-med-fra-coronakrisen