Hvordan kan vi hjælpe?

31. marts 2020, FDIH (Foreningen af Dansk Internet Handel. E-HANDLEN KAN BLIVE DE FYSISKE BUTIKKERS REDNINGSKRANS I CORONAKRISEN >>

31. mar 2020
Søren Willemoes

Mange mindre, lokale butikker i Danmark har travlt med at komme på nettet for at holde liv i salget, mens coronastormen raser over Danmark. FDIH roser initiativerne og hjælper gerne flere i gang.

Da statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde d. 17. marts midlertidigt lukkede flere fysiske butikker, var det ikke kun forbrugerne, der kiggede mod nettet.   

Flere fysiske butikker og handelsstandsforeninger rakte ud efter e-handlen som en mulig redningskrans i den nuværende svære situation. Resultater er, at flere digitale platforme for lokale butikker skyder op rundt om i Danmark.  Platformene gør gågaden digital og giver forbrugerne mulighed for at handle hos de lokale butikker, som ellers ville være lukkede og i mange tilfældes konkurstruede.  

"Vi har gjort det nemt for dem at få en online tilstedeværelse – de skal ikke bekymre sig om teknik, kataloger, hosting etc – vi varetager det for dem"

- Steen Jensen, Whale24

En af de nyfødte online markedspladser er kommet til verden i Fredericia, hvor FDIH-medlemmet Whale24 har været fødselshjælper. Platformen Fredericia.whale24.dk har været længe undervejs, men processen blev fremskyndet af coronakrisen. 

Platformen virker ved, at butikkerne og øvrige erhverv udfylder et vare – og/eller et servicekatalog, der bliver gjort tilgængelig på markedspladsen, hvor kunderne så kan støtte det lokale by - og handelsliv ved at handle på den. 

Tanken er, at en fælles platform med mange butikker og øvrige erhverv fylder mere på nettet end de enkelte butikkers og øvrige erhvervs egne webshops gør. Den enkelte butiks ’reach’ på nettet bliver den samlede platforms reach – udover at butikkerne samles på ét site, så tilbydes de også deres egen shopinshop – dermed kan de på egen hånd markedsføre deres ’egen’ butik.  

Vi har gjort det nemt for dem at få en online tilstedeværelse – de skal ikke bekymre sig om teknik, kataloger, hosting etc – vi varetager det for dem – de skal blot kunne modtage en ordre og butikkerne får dermed en synlighed igennem fællesskabet, som de aldrig ville kunne opnå på egen hånd," siger Steen Jensen, CEO i Whale24.  

Han har sammen med resten af Whale24-holdet travlt med at få butikkerne online.  

Vi får allerede nu flere og flere henvendelser fra butikker og andre erhverv der gerne vil være med og vi har plads til alle. Forbrugermarkedsføring er først lige begyndt, og vi ved, at den slags kan tage tid, før det slår helt igennem, men bl.a. på Facebook og Instagram oplever vi en meget stor interesse fra forbrugerne.”   

Han tilføjer, at der allerede er dialog med andre byer om at lave flere platforme.  

“Konceptet og teknikken er på plads, så vi kan lynhurtigt lancere det flere steder.”  

Vindmøller eller læhegn

I FDIH har Niels Ralund været i dialog med Whale24 og andre virksomheder og handelsstandsforeninger, der vil bruge nettet aktivt. Han mener, at initiativerne er den rigtige og nødvendige vej at gå.   

”Når det stormer, så kan man gøre to ting: bygge læhegn og håbe det går over eller bygge vindmøller. Og det her ligner en vindmølle. Det er den eneste rigtige løsning i mine øjne.”  

"Når det stormer, så kan man gøre to ting: bygge læhegn og håbe det går over eller bygge vindmøller. Og det her ligner en vindmølle."

- Niels Ralund

Han forklarer videre, at FDIH længe har opfordret fysiske butikker og handelsstandsforeningetil at se nettet som en medspiller fremfor en ”butiksdræber”, som e-handlen desværre ofte er blevet beskrevet. 

”Det bedste ville være, hvis man var kommet i gang med arbejdet tidligere, for jeg tror faktisk, at forbrugerne længe har været klar til at handle lokalt digitalt, men bedre sent end aldrig. Nu håber jeg bare, at man vil holde fast i vindmølle-tankegangen, når coronastormen er løjet af.”  

Flere af byerne, handelsstandsforeningerne og virksomhederne bag de nye platforme er allerede medlemmer af FDIH, og Niels Ralund håber, at flere vil melde sig under fanerne.  

”Vi står i hvert fald klar til at hjælpe med at få så mange som muligt på nettet, og vi vil meget gerne hjælpe med at skabe netværk og videndeling hos alle aktørerne.” 

mceclip0.png

Kilde: https://www.fdih.dk/nyheder/2020/marts/e-handlen-kan-blive-de-fysiske-butikkers-redningskrans-i-coronakrisen